Maagzweren

 
MAAGONTSTEKING – MAAGZWEREN BIJ PAARDEN 
Maagzweren zijn een veel voorkomende (lees: te veel) aandoening bij volwassen paarden. Paarden in sport en competitie hebben een hoog voorkomen van maagzweren.Men spreekt van 60 tot 90% van de sportpaarden in competitie met maagletsels (-zweren). De uiteindelijke echte oorzaak van maagzweren bij paarden is nog onbekend. Bepalende factoren voor het ontstaan en hebben van maagzweren zijn het paardendieet en de manier van voederen. Weidegang brengt het kleinste percentage maagzweren voort, daartegenover brengt geconcentreerd paardenvoer, met minder of geen hooi gave, een hoger percentage maaglijders voort. Training heeft invloed (effect) op de maagwand en dit onafhankelijk van de voeding. Zo is training een uitlokkende factor in de ontwikkeling van maagzweren. Maar ook zouden de niet-steroïdale ontstekingsremmers, maagzweren veroorzaken bij paarden. Daarbij ook wordt stress geacht een bevorderende factor te zijn bij het ontstaan van maagzweren. De klinische betekenis van het maaglijden bij paarden is nog min of meer niet duidelijk afgelijnd. De verhouding tussen waarneembare tekens en de ergheid van de maagletsels, is erg verscheiden. Waarneembare uitingen van maagulcussen bij paarden zijn:
  • Slechte eetlust.
  • Minder goede conditie.
  • Milde tot erge koliek.
  • En vooral slechte prestatie resultaten.
De diagnose van maagzweren bij volwassen paarden gebeurt best door de maag te inspecteren met een endoscoop (2 à 3 m lang). Het paard moet 6 tot 8 uur volledig zonder eten zijn, om de maag te ledigen en om het slijmvlies van de maag zichtbaar en beoordeelbaar te maken. De beste manier om maagzweren bij paarden te behandelen is voorkomen dat ze ontstaan. Dit gebeurd best door voldoende weidegang. Behandeling van maagzweren bij paarden is met verschillende middelen mogelijk (vb. ranitidine, cimetidine, omneprazole). 
 
Maar een nieuw 100% natuurlijk product verschijnt er aan het behandelingsfront, namelijk "Monveral" ter voorkoming van maagletsels en maagzweren. Monveral bevat van nature een zeer hoog gehalte aan chlorofyl. Chlorofyl bevorderd de zuurstoftoename in het lichaam, verzacht pijn en bevordert wondheling en is sterk ontgiftend (bepaalde stoffen in chlorofyl worden in de geneeskunde gebruikt voor het tegengaan en behandelen van maagzweren). Monveral bevat naast chlorofyl ook chlorelline (een natuurlijk antibioticum). De algen mix in Monveral absorberen bacteriën en bacteriële toxines en voorkomen zo de aanhechting van bacteriën aan de maagwand van het paard. Chlorofyl in Monveral veroorzaakt in de maag en darmen van het paard een ongunstige situatie voor de ontwikkeling van ongewenste bacteriën. Chlorofyl doodt deze bacteriën niet, maar verhinderd de groei van deze bacteriën. Tevens heeft de algen mix in Monveral helende eigenschappen op de maagwand van de paarden en vermenigvuldigen ze de cellen van de slijmvliezen in de maag. De MP's (mucopolysaccharides) die aanwezig zijn in de algen mix van Monveral hebben immuun werkende eigenschappen en stimuleren de interferonproductie. In Japan werden hierover vele wetenschappelijke studies gedaan. MP's hebben ook een positieve werking op het ganse bloedvatenstelsel. Omdat Monveral een grote hoeveelheid vetzuren bevat, waarvan het waardevolle omega-3 (alpha-linolenic fat acid), heeft het een reinigend effect op de bloedvaten.